Kort door de bocht is ongewenst gedrag van een hond op zich natuurlijk, en dus gezond gedrag dat hij stelt. Het probleem is dat wij als mens dat niet zo leuk vinden en het eigenlijk niet past binnen het 'huisje-tuintje-boompje' concept van onze samenleving.
concrete voorbeelden kunnen zijn:
- putten graven in de tuin
- vers geplantte bloemen uit de grond trekken
- knuffels, kussens, dekens,... kapot bijten
- Blaffen in bepaalde situaties
Daarnaast is er een tweede deel van gedrag dat ongewenst is, en dat is gedrag dat aangeleerd is. Meestal heb jij als eigenaar niet door dat je een bepaald gedrag jouw hond hebt aangeleerd. Concrete voorbeelden:
- tegen een deur opspringen
- deuren openen
- naar mensen opspringen (oh ja deze is aangeleerd π)
Er zijn nog vele voorbeelden van beide. Honden met aangeleerd ongewenst gedrag is meestal makkelijker te verhelpen dan het natuurlijke gedrag van honden, omdat het natuurlijke gedrag gedreven wordt vanuit de drift van de hond zelf.
Wat is dan problematisch gedrag? In eerste instantie gedrag dat een hond stelt vanuit een negatief gevoel. Heel vaak komt problematisch gedrag voort uit angst. Angst die op zijn beurt kan leiden tot het noodgedwongen stellen van een bepaald gedrag. Het is alsof de hond geen andere keuze lijkt te hebben dan dit gedrag te stellen.
Bij problematisch gedrag denken we vaak aan vormen van agressie, wat inderdaad een goed voorbeeld kan zijn. De vraag is of de hond dit herhaaldelijk stelt of hij zichzelf in één bepaalde situatie enkel verdedigde. In het laatste geval spreken we absoluut niet van problematisch gedrag.
Er zijn ook nog andere vormen van problematisch gedrag. Heel vaak gaat het dan over gedrag dat de hond in gevaar kan brengen door dit gedrag te stellen. Ook hier is er een dwangmatige factor bij het stellen van dit gedrag; alsof de hond geen andere keuze heeft. Deze vorm is het beste duidelijk te maken door voorbeelden:
- een hond die rijdende auto's en fietsers wil hoeden/drijven
- een hond die dwangmatig niet-eetbare objecten op eet
- een hond die zijn poten likt tot zover dat de vacht op zijn poten verdwijnt
- een hond die zich door alles heen bijt wanneer hij zich opgesloten voelt
Je merkt dat er bij problematisch gedrag meer negatieve zaken onderliggend zijn, zoals het dwangmatige en de angst. Dit brengt met zich mee dat we problematisch gedrag meestal pas kunnen aanpakken wanneer een dierenarts betrokken is bij de problematiek. Met medicatie, afhankelijk van het probleem, kunnen we rust bieden aan de hond. Die rust is noodzakelijk om dit problematisch gedrag te kunnen aanpakken. Weet dat er bij problematisch gedrag bijna altijd een residu zal achter blijven, je zal als baasje altijd rekening moeten houden met bepaalde triggers die jouw hond aanzetten tot het stellen van dit problematisch gedrag.
Wat kunnen we dan wel doen?
We kunnen het voor jou en jouw hond veilig en leefbaar maken. Daarnaast ook tools aanleren om eventueel herval in oude gewoontes te beperken en er voor te zorgen dat jij zelf jouw hond terug op het rechte pad krijgt.
Een hele dikke, zware boterham van een blog. Maar wel een belangrijke vind ik. π
Je moet absoluut niet zelf deze afweging maken! Stelt jouw hond gedrag waarvan je twijfelt of het al dan niet ongewenst of problematisch is? Neem gerust vrijblijvend contact op en dan bekijken we het samen. π
Veel liefs,
Meli
πΎππΎ
Reactie plaatsen
Reacties